Klicka på omslagen för att läsa mer

Under Afrikas himlar - Möten med vildhundar och andra djur på savannen Bevingat - magiska möten i fågelmarker I starens tid Konsten att fotografera fåglar och andra djur Under asfalten vilar en strand De krushuvade och andra pelikaner Att överleva dagen Kaxiga fåglar Örnarnas rike Fantastiska fåglar Pingvinliv Mellan vingspetsarna

Recension Under Afrikas himlar

”Nu har det hänt för fjärde gången. Brutus Östlings senaste bok har utsetts till Årets Pandabok … Mycket av hans förra teknik (från Bevingat) går igen här, de mörka skuggbilderna finns med men fokus är flyttat från fåglar till främst vildhundar i Afrika. De grundliga beskärningarna, dramatiken men också de mjukare, gulliga, själfulla bilderna finns där … Utmärkta texter liksom fylliga bildtexter ger stora läsupplevelser… Den som missade att köpa boken i samband med WWF-förnyelsen borde ångra sig djupt.”

CAMERA NATURA nr 1 2019

UNDER AFRIKAS HIMLAR
- Möten med vildhundar och andra djur på savannen

I Under Afrikas himlar får vi följa den prisbelönade fotografen Brutus Östling på en vidsträckt resa på de afrikanska savannerna. Med storslagna bilder och gripande berättelse låter han oss följa de afrikanska vildhundarna men också andra djur i deras unika livsmiljöer.

Hur kommer det sig att den afrikanska vildhunden, som är savannens effektivaste jägare, ändå tillhör Afrikas mest hotade rovdäggdjur? Hur fungerar balansen mellan rovdjur och bytesdjur på Serengetis och Masai Maras grässlätter? Vatten är grunden för allt liv - hur överlever växter och djur när det nästan inte finns något vatten? Brutus Östling skriver om hur olika djur på de mest fantastiska sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer men också om hur vi ska komma att rädda Afrikas vildmarker och enastående djur, som i de flesta fall levt här sedan miljoner år.

Under Afrikas himlar är en angelägen bok med personliga texter texter och makalösa bilder. Boken har av Världsnaturfonden WWF utsetts till Årets Pandabok 2019.

Foto & text: Brutus Östling
Band: Inbunden
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonnier Fakta
312 kr inkl. frakt inom Sverige. Klicka här för att beställa.

BEVINGAT
- Magiska möten i fågelmarker

I Bevingat får vi följa med den prisbelönade fotografen Brutus Östling på en storslagen fotografisk resa jorden runt till spännande fågelmarker. I ord och bild berättar han om fascinerande fåglar och deras unika livsmiljöer i en värld i snabb förändring. Vi möter spelgalna småtrappar, revirhävdande brushanar, grisslor som i hundratusental föder upp sina ungar på smala klipphyllor över väldiga stup och havsfåglar som lever i åratal på havet utan att gå i land. Vi träffar gamar – bergens och slätternas städpatruller, barrskogens tysta jägare, färggranna blåkråkor i lövskogen, spöklika ugglor i norr och majestätiska havsörnar som åter koloniserar kontinenter. Många av dessa fantastiska fåglar lever i miljöer som håller på att ändra karaktär eller försvinna, i vissa fall kan fåglarna anpassa sig till de nya livsvillkoren, i andra måste åtgärder sättas in för att rädda miljöerna och därmed fåglarna. Om detta berättar boken också.

Bevingat – Magiska möten i fågelmarker är Brutus Östlings tionde fotobok, och har av Världsnaturfonden WWF utsetts till Årets Pandabok 2016.

Pressröster

"Bevingat är lika magnifik som sina föregångare. Redan omslaget … med siluetten av en gråhäger, som belyst av en blixt bakifrån fiskar i nattens mörker, anger tonen. Bokens tema är möten med fåglar i deras miljöer i Sverige och runt om i världen, miljöer som ofta är hotade och i akut behov av skydd … Resultatet är en rad fågelporträtt av högsta klass, många av dem med den numera omisskännliga Östlingsignaturen … Men ambitionen är också att skildra miljöerna, så även de olika landskapstyperna dokumenteras i stämningsfyllda bilder. Liksom i sina senaste böcker har Östling själv skrivit texterna. Det är sympatiska texter som ibland berättar om situationer i samband med fotograferingen, men Östling bjuder också på mycket fakta om fåglarna och inte minst hoten mot dem. Det är logiskt att Världsnaturfonden utsett Bevingat till Årets pandabok 2016."
Eskil Quiding, Sydsvenskan

Foto & text: Brutus Östling
Efterord: Erik Hansson
Formgivning: Fredrik Granath
Band: Inbunden
Antal sidor: 232
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonnier Fakta
340 kr inkl. frakt inom Sverige. Klicka här för att beställa.

I STARENS TID

Text: Tomas Bannerhed.
Foto: Brutus Östling.
För mer information se Weyler förlag:
http://www.weylerforlag.se/bocker/i-starens-tid/

Text: Tomas Bannerhed
Foto: Brutus Östling
Band: Inbunden, Antal sidor: 176
Utgivningsår: 2015, Förlag: Weyler förlag

Konsten att fotografera fåglar och andra djur

Konsten att fotografera fåglar och andra djur är den kompletta handboken för alla som vill utveckla sitt fotograferande. Här hittar du allt du behöver veta för att förbättra dina bilder maximalt och kunna sälja dem till tidskrifter och magasin. Boken är en genväg till kunskaper det annars skulle ta dig många år att inhämta. Oavsett om du fotograferar fåglar och djur på den egna tomten, i skogen eller reser till andra världsdelar för att fotografera exotiska arter så vill du alltid få så bra bilder som möjligt.

Boken ger råd om allt: hur du skaffar dig just den utrustning som bäst passar dina behov, hur du får skarpa bilder även i svåra situationer, av till exempel fåglar i flykt, hur du komponerar effektivt och undviker att missa just de där bilderna du helst av allt vill ha.

Foto: Brutus Östling, Text: Brutus Östling, Formgivning: Fredrik Granath
Band: Inbunden, Antal sidor: 335, Storlek: 230 x 260 x 20 mm, Vikt: 1680 g
Utgivningsår: 2013, Förlag: Norstedts
slutsåld

Under asfalten vilar en strand

2 100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finner vi över en miljon albatrosser på öarna. Men så har det inte alltid varit.

Den lilla atollen ligger strategiskt placerad mellan Hawaii och Japan. På öarna hade amerikanerna en viktig marinbas under andra världskriget. I juni 1942 utkämpades vid Midway ett för andra världskriget avgörande slag. Det var här japanernas krigslycka vände till det första större nederlaget. Under Korea- och Vietnamkrigen användes atollen som bas för de amerikanska flygplanen. Men då var albatrosserna ett störningsmoment. Ibland användes eldkastare för att få bort dem från start- och landningsbanor.

I dag tar naturen sin revansch. Gräset spränger asfalten, och på de gamla söndersprickande landningsbanorna häckar fåglarna. Utanför gamla sönderrostade hangarer spatserar grupper av obekymrade albatrosser. Naturen är på väg att återerövra atollen. Och albatrosserna finns överallt - minst en miljon laysanalbatrosser och två- till trehundra tusen svartfotade albatrosser.

År 2010 kom Brutus Östling till Midway, som då varit helt stängd i sju år. I mötet med albatrosserna uppstod gnistrande kärlek. "Att anlända till Midway är som att landa i en overklig värld. Ett paradis för fåglar." Mötet resulterade i fantastiska bilder. Mer än det kanske var tänkt. Motorproblem på vägen tillbaka tvingade det lilla flygplanet Brutus Östling färdades i att återvända till ön och nödlanda. I stället för sju dagar blev det femton, fyllda av fotograferande från gryning till skymning. Resultatet är Under asfalten vilar en strand.

Foto & text: Brutus Östling
Band: Inbunden, Antal sidor: 208, Storlek: 335 x 245 x 20 mm, Vikt: 1740 g
Utgivningsår: 2011, Förlag: Norstedts
300 kr inkl. frakt. Klicka här för att beställa.

De krushuvade och andra pelikaner

Om boken

Nyfiket och närgånget. Och kanske är det pelikanerna som är mest närgångna. Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och nått en bred publik. Denna gång återkommer han med häpnadsväckande bilder som tar andan ur läsaren. En annorlunda fotobok om framför allt de krushuvade pelikaner som lever i norra Grekland.

För boken Att överleva dagen belönades Brutus Östling och textförfattaren Susanne Åkesson år 2009 med Augustpriset.

Pressröster

"Det är inte svårt att förstå att Östling, med sin förkärlek för fåglar med personlighet, fastnat för just dessa pelikaner. Han kryper nära, nära och det är ett under att kameran inte har slunkit ner i något av gapen. Tack och lov överlever kameran den närgångna kontakten och resultatet är en rad unika och halsbrytande bilder av yppersta klass / ... / presenterade i en praktfull volym formgiven av den suveräne Jens Andersson."
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

"Vem hade trott att jag skulle bli så entusiastisk över en bok om pelikaner att jag släpar runt den och insisterar på att folk jag inte känner bara MÅSTE titta på bilderna? För de är precis så sagolika, hisnande och fantastiska som man kan förvänta sig när Brutus Östling hållit i kameran. Världens bästa fågelfotograf har gjort det igen."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Brutus Östling låter dubbla uppslag domineras av flera fåglar, då blir bildspelet mäktigt och storslaget med den vita fjäderskruden mot vattnet, de stora näbbarna och de markerade färginslagen som förstärkta utropstecken."
Ystads Alehanda

Fotografier: Brutus Östling, Text: Susanne Åkesson
Band: Inbunden, Antal sidor: 142, Storlek: 345 x 247 x 15 mm, Vikt: 1380 g
Utgivningsår: 2010, Förlag: Östlings Bokförlag Symposion
230 kr inkl. frakt. Klicka här för att beställa.

Att överleva dagen: om fåglars sinnen och anpassningsförmåga

AUGUSTPRISET FÖR BÄSTA FACKBOK 2009!

Om boken

Inte bara sällsynta eller små fåglar har ett stort projekt på gång, nämligen att överleva dagen och sedan natten, därpå överleva ytterligare en dag, och en natt till. Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och även nått en bred publik, både i Sverige och utomlands. Hans nya fotobok Att överleva dagen handlar om våra fåglars fantastiska förmåga att anpassa sig till de mest skilda miljöer och betingelser. För fåglarna inte bara överlever, de lyckas även föda nya kullar ungar till världen under de mest osannolika förhållanden. Brutus Östling har arbetat intensivt med bildmaterialet under det senaste året.

Tillsammans med Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund, har han skapat en bok om fåglars (men även en del andra djurs) sanslösa sinnen och anpassningsbarhet. Att överleva dagen är den mest omfattande av böckerna hittills, och den är fylld av häpnadsväckande bilder och spännande fakta, de senare ofta hämtade från den allra senaste internationella forskningen. Texten är skriven för en bred publik, men innehåller mängder av nya rön som torde vara okända också för de mest inbitna ornitologer.

Brutus Östling är naturfotograf och förläggare. Två av hans fotoböcker om fåglar har blivit Årets Pandabok hos WWF och en har augustnominerats. Han utsågs till Nordisk Naturfotograf 2007–2008, och hans böcker finns utgivna på flera andra språk, bl.a. i USA och Storbritannien.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi i Lund och har tidigare arbetat tillsammans med Brutus Östling i Pingvinliv och Fantastiska fåglar. Om du vill veta mer om Susanne Åkessons forskning om fåglar, gå in på www.canmove.ekol.lu.se/.

PRESSRÖSTER OM BOKEN

"När hans förra bok Kaxiga fåglar kom skrev en enig kritikerkår att han överträffat sig själv - igen. Jag känner mig litet tjatig men 'Att överleva dagen' är om möjligt ännu bättre. Brutus Östling är en naturfotograf i världsklass och hans nya fenomenala, roliga, fascinerande fågelbilder tog nästan andan ur mig. Vad härnäst?"
Ingalilla Mosander, Aftonbladet

"Det är lika bra att slå fast det med en gång: Brutus Östling har sin vana trogen överträffat sig själv. "Att överleva dagen", hans sjätte bok med fågelfotografier sedan succédebuten med "Mellan vingspetsarna" 2005, är större, tyngre och minst lika vacker som föregångarna... En praktbok med högt mervärde, skriver Augustprisjuryn i sin motivering till nomineringen av boken i klassen för årets svenska fackbok. Brutus Östling står för prakten och Susanne Åkesson för mervärdet. De är väl värda ett pris, speciellt med tanke på att Augustjuryn helt missade att nominera Östlings debutbok 2005... Förra årets "Kaxiga fåglar" (med text av Staffan Ulfstrand) borde ha varit ett självklart val för nominering, men kom inte med på listan. Ska 2009 bli året för en August?"
Eskil Quiding, Sydsvenskan

"En fascinerande bildvärld med existentiella bottnar... Som fotograf fångar han ögonblicket, med en estetik som ger min fantasi vingar. Bilderna av fåglar är också reflexioner över det utsatta livets skörhet och skönhet."
Sören Sommelius, Helsingsborgs Dagblad

"Jag tror inte att jag på något sätt är ensam om att ha funderat på om Brutus nya bok inte bara kommer att bli en upprepning och jag är nog inte ensam om att vara helt övertygad om att jag hade helt fel i mina aningar... Det här är en bok med bilder som slår knock på det mesta jag har skådat... Det omöjliga har hänt. Brutus som tidigare varit en grym fotograf har tagit ytterligare ett kliv... Det är lätt att en så pass duktig skribent som Susanne Åkesson blir tämligen osynlig... men Susanne Åkessons texter är på något sätt pricken över i:et i den här utomordentligt välgjorda boken. Hon plockar fram det som känns intressant och viktigt och hjälper till att ge bilderna i boken extra liv... Årets naturbok skulle jag vilja påstå, det är välgjort, intressant och välskrivet. Bilderna spelar i en egen liga."
Johnny Buchwald

Fotografier: Brutus Östling, Text: Susanne Åkesson
Band: Inbunden, Antal sidor: 223, Storlek: 345 x 245 x 25 mm, Vikt: 2080 g
Utgivningsår: 2009, Förlag: Östlings Bokförlag Symposion
280 kr inkl. frakt. Klicka här för att beställa.

Kaxiga fåglar: Personligheter och relationer i fågelvärlden

Om boken

Brutus Östlings fyra tidigare fotoböcker har lovordats, och han har av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Böckerna har även nått ut internationellt. I den nya stora boken blandas högst personliga fågelporträtt med actionfyllda bilder av allt från kungsörnar som slåss, aftonfalkar och tornfalkar som parar sig, koltrastar och gröngölingar som badar till tuffa skator och blåkråkor - de senare ökända för sin förmåga att i alla lägen attackera även större rovfåglar.

"Kaxiga fåglar" är absolut Östlings fotografiskt mest avancerade verk hittills, och läsaren häpnar stundtals inför dessa nya bilder. Att Brutus Östlings unika bilder dessutom ackompanjeras av Staffan Ulfstrands lärda och infallsrika texter kring fåglars personligheter och sociala samspel gör inte saken sämre. Inte för inte har Staffan Ulfstrand varit nominerad till Augustpriset hela tre gånger de senaste åren.

Brutus Östling är naturfotograf och förläggare. Två av hans böcker om fåglar har blivit Årets Pandabok hos WWF och en har augustnominerats. Förra året utsågs han till Årets Nordiska Naturfotograf, en titel som delas ut vartannat år. Hans böcker är utgivna på flera andra språk, och bl.a. i Storbritannien och USA.

Staffan Ulfstrand är professor emeritus i zooekologi. För sina böcker, samtliga tillkomna efter pensioneringen, har han augustnominerats tre gånger.

PRESSRÖSTER

"Jag blev alldeles andlös när jag öppnade det här praktverket. I internationell press har Brutus Östling kallatsvärldens kanske främste fågelfotograf och jag trodde inte att han skulle kunna överträffa sig själv en gång till... Men det kunde han. Bilderna är hisnande, vackra, roliga."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Brutus Östling har gjort det igen... Även denna gång griper man efter superlativ som inte vill räcka till... Östlings fenomenala foton åtföljs av text som på ett lärt men samtidigt ledigt och underhållande sätt ger bakgrund åt de märkvärdigheter våra ögon skådar... Tag och titta, njut, läs och lär."
Bengt Emil Johnsson, Dagens Nyheter

"Det är en av de mest suggestiva inledningar till en bok jag har sett. Som en film när den drar igång med förtexter på stor duk i en mörk biosalong. .. Brutus Östlings femte bok sedan han med dunder och brak slog igenom som fågelfotograf för tre år sedan gör ingen besviken. Den är storslagen. Formgiven av den suveräne Jens Andersson och med text av Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi, är den mer en totalupplevelse än en vanlig fotobok.
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

"Redan när hans första bok kom 2005, Mellan vingspetsarna, så dristade jag mig att påstå att fågelfotograferingen knappast kunde drivas så mycket länfre. Nu ligger den femte och senaste boken på bokhandelsdiskarna, Kaxiga fåglar heter den, och man kan väl egentligen bara konstatera att – jo, det gick att utveckla fågelfotot ytterligare. Boken är fylld av fantastiska bilder som måste fascinera långt fler människor än bara de ihärdigaste fågelskådarna."
Lasse Willén Naturmorgon P1

Fotografier: Brutus Östling, Text: Staffan Ulfstrand
Band: Inbunden, Antal sidor: 191, Storlek: 335 x 250 x 23 mm, Vikt: 1740 g
Utgivningsår: 2008, Förlag: Östlings Bokförlag Symposion
slutsåld

Örnarnas rike

Den här gången har Brutus Östling valt att besöka örnarnas rike. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i dessa mäktiga rovfåglars biotoper. Östlings omisskännliga och unika bilder varvas med reflexioner kring örnen i naturen och i vårt medvetande genom historien. Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker, har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen.

Fotografier: Brutus Östling, Text: Staffan Söderblom
Band: Inbunden, Antal sidor: 160, Storlek: 324 x 227 x 20 mm, Vikt: 1240 g
Utgivningsår: 2007, Förlag: Norstedts
340 kr inkl. frakt. Klicka här för att beställa.

Pingvinliv

Efter att filmen "Pingvinresan" gjort sitt segertåg över världen - bara i USA har 12 miljoner människor sett den - är vårt intresse för dessa lika lustiga som vackra, helt flygoförmögna fåglar större än någonsin. Det amerikanska förlag som köpte Brutus Östlings succébok Mellan vingspetsarna, och satsar stort på titeln hösten 2006, ville också ha en pingvinbok till samma säsong. Det gav fotografen och förlaget tre månader i produktionstid.
"Omöjligt, tänkte jag och tackade givetvis ja", sa Brutus i en intervju. Sagt och gjort!

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken. De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.

Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen. De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.

Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och - framför allt - se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!

Fotografier: Brutus Östling, Texter: Susanne Åkesson
Band: Inbunden, Antal sidor: 191, Storlek: 310 x 245 x 20 mm, Vikt: 1460 g
Utgivningsår: 2006, Förlag: Norstedts
slutsåld

Mellan vingspetsarna

Sommaren 2005 utkom "Mellan vingspetsarna" med bildtexter och inledningar av Magnus Ullman, en av landets mest kända fågelexperter. "Mellan vingspetsarna" rör sig från häckare på tundran i norra Kanada och myrmarker i norra Skandinavien till övervintrare på savannerna i Afrika, från havsfåglar på Spetsbergen, Island och längs Norges kust till albatrosser och pingviner på Sydgeorgien och Antarktis, från skogarna i norra Sverige och Kanada till ökenområdena i Texas/Mexiko och Spanien.

Pressröster om "Mellan vingspetsarna":

"Stort format och utsökt fyrfärgstryck gör att Brutus Östlings ofta sanslöst vackra bilder kommer till sin fulla rätt. Fågelpornografi på högsta nivå för både hårdskådare och fågelbordsfluktare. Klassiska poser blandas med halsbrytande porträtt. . . När man väl hämtat sig från mötet med bilderna upptäcker man att det finns text också. Den är skriven av Magnus Ullman, en av landets mest kända fågelexperter. På ett mycket kunnigt sätt belyser han olika aspekter av fåglarnas liv och beteende. Det är mycket kunskap som ryms i de korta texterna, ofta lika fascinerande som bilderna."
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

"Man undrar om fågelfotografin kan komma mycket längre än så här."
Naturmorgon, P1, Sveriges Radio

"Den i dagarna utkomna Mellan vingspetsarna innehåller några av de vackraste och konstfullaste fågelbilder jag någonsin sett. . . En svensk fågelfotograf i världsklass."
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet

Fotografier: Brutus Östling, Bildtexter: Magnus Ullman
Band: Inbunden, Antal sidor: 208, Storlek: 315 x 245 x 20 mm, Vikt: 1520 g
Utgivningsår: 2005, Förlag: Norstedts
slutsåld

Fantastiska fåglar

Om boken

Fantastiska fåglar tar oss med på en fascinerande resa från lappugglor och kungsörnar uppe i norr till afrikanska hornskator och albatrosser i syd. Boken innehåller mer än sextio fågelporträtt, tagna av en av Sveriges främsta fågelfotografer. Till dessa har Susanne Åkesson skrivit kortfattade och informativa bildtexter som i lättsam ton berättar om olika fågelarters fantastiska liv och egenskaper. Längst bak i boken kan man läsa om var i världen man finner de olika fågelarterna.

Brutus Östlings högst personliga fågelporträtt har funnit hängivna betraktare långt utanför de rena fågelentusiasternas krets. Hans första bok Mellan vingspetsarna (2005) valdes av Världsnaturfonden, WWF, till årets Pandabok och Pingvinliv (2006) såldes, i likhet med den första boken, till flera länder.

Susanne Åkesson är professor i zoologisk ekologi vid Lunds Universitet. Hängiven fågelskådare sedan grundskolan. flera länder.

Brutus Östlings och Susanne Åkessons förra bok Pingvinliv nominerades till Augustpriset hösten 2006. flera länder.

Pressröster om Fantastiska fåglar

"På ett par år har Brutus Östling blivit ett så kallat världsnamn som fågelfotograf... Alla superlativ är redan med rätta ianspråktagna - därför är det bara att med glädje hälsa den nya boken som har det redovisade syftet att vara en presentbok i mindre fotoboksformat' ... Om man tror att det därför skulle vara en så kallad mellanbok tar man dock grundligt fel. Östling har här ställt samman en samling bilder som huvudsakligen är utsökta porträtt av fågelindivider.... Det är nästan ofattbart att alla bilderna, med fyra undantag, är tagna i vilt tillstånd... Susanne Åkesson, professor i zooekologi, är en mästare i att i kortkorta kommentarer vge blixtbelysning åt saker som till exempel varför spillkråkan inte drabbas av hjärnskador genom sitt kraftfulla hackande, vad poängen kan vara med en tänjbar matstrupe som hos ormhalsfågeln... Framför allt drabbas man i denna fantastiska bok av fågelblickarna, ögonen! Att möta en fågels blick är att förnimma den gräns mellan människa och den övriga naturen som alltid lockar med sin oöverskridbarhet. Man iakttar - och känner sig själv inte bara iakttagen utan även genomskådad."
Bengt Emil Johnsson, Dagens Nyheter

"Östling har en känsla för ögonblicket, såväl som det grafiska, vilket ger hans fågelporträtt dimensioner utöver artdokumentationens funktionalistiska form. Östling är en mästare på att fånga fåglarnas liv med kameran och väcka betraktarens nyfikenhet."
Patrik Boström, NSD

Fotografier: Brutus Östling, Texter: Susanne Åkesson
Band: Inbunden, Antal sidor: 90, Storlek: 180 x 240 x 14 mm, Vikt: 460 g
Utgivningsår: 2007, Förlag: Östlings Bokförlag Symposion
slutsåld